Antwoord: Purmerend is een historische marktstad. Eén van de grote veranderingen in de historie van Purmerend is de droogmaking van de Beemster. In de 16e eeuw en ervoor bestond de stad voornamelijk als vissersdorp. Na 1612 moest de stad een andere koers varen. Zo werd de stad van een vissersdorp een marktstad, waar vee, kaas, groente en fruit een belangrijke handel zou gaan worden. Nog steeds, na 400 jaar is de markt een bepalende schakel voor de stad Purmerend. Met de komst van een prachtige Markthal willen we als marktstad op vele gebieden verder ontwikkelen. De hal moet hierin een centrale functie gaan vervullen.
Antwoord: de Markthal wordt gebouwd voor alle inwoners van Purmerend en de regio Waterland. Het is ons doel om de Markthal een echte centrale publieke functie te geven. We willen dat de inwoners van Purmerend de Markthal als ‘eigen’ gaan beschouwen en trots zijn op het prachtige gebouw en haar functie. De Markthal wordt daarmee echt ‘voor en door’ Purmerend.
Antwoord: de functie van de Markthal is heel divers. Naast vele markten kunnen ook voorstellingen en tentoonstellingen worden geprogrammeerd. Wij willen die programmering graag met de inwoners, verenigingen en bedrijven verder ontwikkelen. Enkele mogelijkheden zijn zoal: een streekmarkt, een antiekmarkt, een boekenmarkt, een vinylmarkt, theatervoorstellingen, exposities, voordrachten, muziekoptredens en sport. Kortom: een gevarieerde programmering voor iedereen. Nieuwe ideeën en suggesties zijn meer dan welkom!
Antwoord: dat klopt. Wij zijn er ons terdege van bewust dat er parkeerplaatsen gaan verdwijnen. De gemeente heeft al heel veel onderzoek gedaan naar de parkeercapaciteit in het centrum van Purmerend. Wat vele inwoners echter niet weten is dat er op de meeste momenten een enorme restcapaciteit aan parkeerplaatsen is in de naastgelegen parkeergarages Het Lammetje en Q-Park Eggert. De gemeente Purmerend is ook bezig om de restcapaciteit van parkeergarage Claxonate beter in te zetten. Tenslotte zal een betere bewegwijzering de automobilist helpen sneller een lege plek te vinden.
Antwoord: de directe buren aan de Koemarkt en Plantsoenstraat hebben in sommige jaargetijden inderdaad minder zon dan nu. Er is een bezonningsstudie opgesteld die voor iedereen ter inzage ligt.
uiteraard blijft het gemeentemonument ‘Marktmeesterhuisje’ behouden. Het wordt op verzoek van de gemeente verplaatst naar de rand van het grote plein Koemarkt. Met het renoveren van de Doelestallen en de Villa Clementine hebben wij laten zien zeer zorgvuldig om te gaan met het historisch erfgoed van onze stad.
Antwoord: de gemeenteraad zal rond de jaarwisseling een definitief besluit nemen. Afhankelijk van beroep en bezwaar kan op zijn vroegst in juni 2018 gestart worden met de bouw die ongeveer 1 jaar in beslag zal nemen.